Καρκίνος μαστού

Καρκίνος του μαστού είναι ο κακοήθης όγκος που σχηματίζεται από τον ταχύ και ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό κυττάρων του αδένα του μαστού τα οποία  έχουν εκτραπεί από τη φυσιολογική λειτουργία τους και αναπτύσσονται σε βάρος του φυσιολογικού ιστού.

Ο καρκίνος του μαστού συνήθως είναι αδενοκαρκίνωμα και εμφανίζεται στους τελικούς πόρους και στα λόβια του αδένα του μαστού.

ροζ κορδελα σημα καρκινου μαστου

η ροζ κορδέλα είναι το διεθνές σήμα για την ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού

Πρωτοπαθής καρκίνος του μαστού – Μεταστατικός καρκίνος μαστού

Ο καρκίνος που εμφανίζεται στον μαστό και προέρχεται από τον αδένα του μαστού ονομάζεται πρωτοπαθής καρκίνος του μαστού.

Σπάνια καρκίνοι που αναπτύσσονται σε άλλα όργανα μπορεί να κάνουν μετάσταση στον μαστό.

Ο καρκίνος που περιορίζεται μόνο στον μαστό και έχει μικρή διάμετρο ονομάζεται πρώιμος καρκίνος του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να δώσει μεταστάσεις στους σύστοιχους μασχαλιαίους λεμφαδένες. Οι μεταστάσεις αυτές ονομάζονται κοντινές μεταστάσεις, ωστόσο έχουν μεγάλη σημασία στην σταδιοποίηση του καρκίνου , στην θεραπεία και την πρόγνωση.

Όταν ο καρκίνος του μαστού διηθεί το δέρμα, το θωρακικό τοίχωμα ή τους μασχαλιαίους λεμφαδένες δημιουργώντας ένα σύμπλεγμα λεμφαδένων σκληρών που κολλάνε μεταξύ τους ή στους διπλανούς ιστούς, τότε ονομάζεται τοπικά προχωρημένος καρκίνος του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί επίσης να δώσει μεταστάσεις στα οστά, στους πνεύμονες, στο ήπαρ και στον εγκέφαλο. Οι μεταστάσεις αυτές ονομάζονται απομακρυσμένες μεταστάσεις και τότε ο καρκίνος αναφέρεται ως μεταστατικός ή προχωρημένος καρκίνος του μαστού.

Τι συχνότητα εμφάνισης έχει ο καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες αποτελώντας το 18% όλων των γυναικείων καρκίνων παγκοσμίως. Περισσότεροι από 13.000 θάνατοι από καρκίνο του μαστού συμβαίνουν κάθε χρόνο κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 50-64 ετών.

Στην Ελλάδα εμφανίζονται κάθε χρόνο περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και υπολογίζεται ότι το 12% των γυναικών θα νοσήσουν στη διάρκεια της ζωής τους από καρκίνο του μαστού.

Παρόλο που ο αριθμός των καρκίνων μαστού που διαγιγνώσκονται τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί, η θνησιμότητα και η νοσηρότητα των ασθενών έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό οφείλεται στην έγκαιρη διάγνωση που προσφέρουν τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα, στην επαγρύπνηση και ευαισθητοποίηση του γυναικείου πληθυσμού για την πραγματοποίηση τακτικών εξετάσεων, καθώς και στις σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες.

Ο καρκίνος του μαστού πλήττει μόνο τις γυναίκες;

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση. Και οι άνδρες μπορεί να αναπτύξουν καρκίνο μαστού. Η διαφορά είναι ότι οι πιθανότητες είναι εκατό φορές λιγότερες για τον ανδρικό πληθυσμό.

Σε ποιες ηλικίες αναπτύσσεται ο καρκίνος του μαστού;

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή στη διάρκεια ζωής μιας γυναίκας, ωστόσο οι πιθανότητες αυξάνονται με την ηλικία. Έχει παρατηρηθεί ότι οι πιθανότητες διπλασιάζονται κάθε 10 χρόνια μέχρι την εμμηνόπαυση και παραμένουν σε υψηλό ποσοστό μέχρι την ηλικία των 65 περίπου ετών.

Συμπτώματα καρκίνου του μαστού

Καλό είναι να θυμόμαστε ότι κάθε όγκος του στήθους δεν είναι απαραίτητα κακοήθης. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί καλοήθεις όγκοι του μαστού, αν και μερικές φορές τα κλινικά συμπτώματα μπορεί να μας μπερδέψουν.

Τα κύρια συμπτώματα του καρκίνου του μαστού είναι:

συμπτωματα καρκινου μαστου

τα κύρια συμπτώματα του καρκίνου του μαστού

  • Ψηλαφητοί όγκοι στο μαστό
  • Οίδημα (πρήξιμο) και πόνοι στο στήθος
  • Αιματηρό έκκριμα από τη θηλή
  • Αλλαγές και αλλοιώσεις στο δέρμα ή στο σχήμα του μαστού
  • Οίδημα ή όζος (μικρές διογκώσεις) στους λεμφαδένες της μασχάλης

Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και απευθυνθείτε σε μαστολόγο.

Καλό θα είναι ωστόσο να είστε συνεπείς με το ραντεβού σας για προληπτική μαστογραφία και κλινική εξέταση, προκειμένου να διαπιστώσετε τυχόν αλλοιώσεις σε πρώιμο στάδιο και να αυξήσετε τις πιθανότητες πλήρους και επιτυχημένης αντιμετώπισης οποιουδήποτε προβλήματος έγκαιρα.

Κλείστε ραντεβού για μαστογραφία στο Κέντρο Μαστογραφίας EmBIO.
Διαβάστε περισσότερα: